BylinKE

Herbár
Mapa
Zdravie
Recepty
Fórum
Obchod

Ako pripraviť na zimu bylinky?

Ako zúžitkovať poslednú bylinkovú úrodu?
A ako bylinky ochrániť aby sme sa z nich tešili aj po zime?

Ak chcete zožať čo ste zasiali ešte počas jari, je dôležité vedieť, ako zazimovať.
Umenie zazimovania spočíva v poznaní svojich byliniek a toho, čo je pre ne najlepšie.

Trvalky prežijú zimu aj vonku

Niektoré bylinky ako petržlen, rozmarín, pažítka, mäta, šalvia, tymián, oregano, yzop či levanduľa dokážu prežiť zimu aj priamo v pôde. Bylinkári ich častokrát ochraňujú rôznymi spôsobmi:

  • Vetvičkami čečiny
  • Mulčovacou kôrou
  • Netkanou textíliou, kvôli udržovaniu vlhkosti v pôde a ochrane korienkov byliniek.
  • Ak vám ostali plastové flaše odrežte spodnú časť flaše, odstránte vrchnák a zakryte ňou bylinu.
  • Pri pokrývaní byliniek je však potrebné myslieť aj na to, aby ste nevytvorili príliš vlhké prostredie, ktoré môže zapríčiniť hnitie bylinky samotnej.
  • Pri zazimovaní platí nepísané pravidlo:
    „Čím sú bylinky staršie, tým menej ochrany v zime potrebujú.“
  • Niektorí bylinkári preto spomínané bylinky nechajú žiť svojim životom počas celej zimy, ničím ich nepokrývajú a funguje to.

 

Uchovanie a spracovanie byliniek

Medzi bylinkami, ktoré pestujete určite nájdete aj tzv. letničky. Medzi ne patria bazalka, koriander či majoránka.
Všetky letničky je potrebné zužitkovať a spracovať. Korienky byliniek je dobré z pôdy vykopať.
Výnimkou je majoránka, pri ktorej sa odporúča sušiť rastlinu spolu so stonkou.
Spôsobov, ako pripraviť bylinky na zimu je niekoľko: napr. sušenie, mrazenie, nakladanie do oleja alebo octu.

 

Sušenie

Sušenie je najčastejšie spracovávanie byliniek pred príchodom zimy.
Nájdite u vás doma svetlé a teplé miesto a zaveste bylinky za stonky smerom dole.
Vyhnite sa pritom priamemu slnku, pretože môže bylinkám zobrať ich krásne prirodzené sfarbenie po vysušení.
Takto vysušené bylinky môžete následne podrviť v mažiari a máte korenie nielen na zimu.

Mrazenie

Mrazenie má v porovnaní so sušením byliniek jednu dôležitú výhodu. Pri mrazení sa totiž viac uchová prirodzená chuť aj vôňa.
Nevýhodou je však, že čím viac mrazených byliniek je v chladničke, tým menej miesta ostane pre všetko ostatné.
Pred mrazením sa odporúča bylinky nasekať nožom na drobné kúsky, nasypať ich do sáčkou alebo kelímkov a vložiť ich do mrazáku.
Pri sekaní môžete skúsiť urobiť zmesy korení, aby vám to potom zjednodušilo používanie počas zimy.
Myslieť o krok dopredu, nie je nikdy na škodu.

Nakladanie do oleja

Zaujímavým, možno menej známym spôsobom je nakladanie byliniek do oleja alebo octu.
Čím kvalitnejší olej použijete, tým lepšie. Postup je podobný ako pri mrazení.
Lístky byliniek nasekáme na drobné kúsky a v kelímku ich zmiešame s olejom. Optimálny pomer je 1:1.
Počítajte s tým, že bylinky budú v oleji, a preto pôjdu spoločne aj na tanier.
Táto metóda sa využíva hlavne pri šalátoch ako zálievka.

A na záver poďakujte pôde!

Posledným krokom je nezabudnúť na pôdu, z ktorej vzišli tieto liečivé a chutné bylinky.
Poriadne ju prekopte, poďakujte za úrodu, vyberte burinu, prípadne rozmnožte bylinky.
Začínajúce korienky mladých byliniek zoberte dovnútra a presaďte ich do črepníkov, aby sa na jar mohli opäť pridať k ostatným bylinkám.

 

Tak a teraz si môžete celú zimu užívať plody vašej celoročnej snahy. Krásny zimný čas!

 

 

 

Článok pripravila: Nikola Kökényová 

Nikolkina cesta: http://sisway.org

 

 

Informácie na portáli bylinke.sk sú publikované v dobrej viere v ich pravdivosť a aktuálnosť a spravidla tak, ako ich publikovali jednotliví autori. Vydavateľ nemôže zaručiť absolútnu úplnosť, aktuálnosť, správnosť či pravdivosť publikovaných informácií, hoci vždy bude prihliadať k vysokej obsahovej kvalite. Použitie informácií z portálu bylinke.sk je na vlastnú zodpovednosť. Vydavateľ nezodpovedá za akúkoľvek škodu alebo inú ujmu, ktorá by užívateľovi uvedených stránok mohla vzniknúť v dôsledku použitia publikovaných informácií. Vydavateľ ďalej nezodpovedá za obsah internetových stránok tretích strán, na ktoré vedú zo servera bylinke.sk odkazy.
Táto stránka používa na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti súbory cookies. Informácie o používaní našich stránok sú zdieľané so spoločnosťou Google. Používaním týchto webstránok vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookies.
Rozumiem