tymián
Slnečné , ľahké a suchšie pôdy, pestuje sa v kuchyni.
Je to vysoko baktericídna, teda dezinfekčná bylina. Rozpúšťa hlieny, používa sa aj ako kloktadlo na čierny kašeľ a zápal priedušiek. Pomáha proti nadúvaniu, pri zápaloch tráviaceho traktu. Zmierňuje kašeľ a pôsobí protizápalovo. Čerstvý tymián sa dá využiť pri poštípaní hmyzom. Najčastejšie sa používa v čerstvej aj sušenej podobe ako dochucovadlo či korenina.
Tymián je malý, voňavý polokrík, vysoký 20 - 30 cm. Listy sú čiarkovité až elipsovité, krížmo protistojné. V ich pazuchách rastú kvety fialovej alebo bielej farby, v nepravých praslenoch. Plodom je tvrdka. Aromaticko voňavá rastlina.
Pestuje sa zo semena priamym výsevom na stanovisko, alebo výsadbou priesady. Pri priamom výseve sa seje koncom 3. mesiaca. Semeno sa nezahrnie zemou, ale sa iba jemne riadky utlačia. Po vyklíčení sa jednotí, odstraňuje sa burina a kyprí sa. Výsev na priesady sa robí v polovici 3. mesiaca do hĺbky 10 mm. Začiatkom 5. mesiaca sa môžu vysadiť do záhrady po 4-5 kusoch do jedného trsu. Vňať dúšky tymiánovej sa strihá od začiatku kvitnutia až po rozkvet 0,08-0,10 m od zeme nad jej drevnatou časťou, ktorú nezbierame. Ponecháva sa na vyháňanie nových výhonkov. Prvý rok zbierame úrodu len raz a v ďalších rokoch dva razy, s posledným zberom začiatkom 9. mesiaca, aby porast ešte obrástol. Suší sa v tieni pri teplote do 40 °C v tenučkej vrstve. Môžeme sušiť aj vo zväzkoch.