Čakanka bola považovaná za zázračnú bylinu, ktorá vraj prepožičiavala človeku nevídanú krásu, moc a úspech.
Starí Egypťania ju používali na liečenie a taktiež spracovávali koreň ako náhradu kávy.
Teraz sa užíva vo forme čaju, či formou mastí na kožné problémy.
Používa sa vo veľkom aj koreň čakanky, ktorý dobre vysušený a namletý nahrádzal kávu, po našom cigórku.
Tento nápoj je tiež prospešný zdraviu.
Liečive účinky
- obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, luteín a betakarotén
- obsahuje minerálne látky ako železo, horčík, vápnik, draslík, selén, mangán, sodík
- podporuje imunitný systém a detoxikuje organizmus
- zlepšuje funkciu pečene a žlčníka
- obnovuje črevnú mikroflóru a pôsobí na trávenie
- má antibiotické a antiseptické účinky
- podporuje rast vlasov
- zápal očí – výplach, zápaly kĺbov
- zápaly kože, ekzémy, vredy na koži, opuchliny
Recept na čaj
- 1 ČL koreňa čakanky
- 250 ml vody
Vodu s koreňom čakanky ohrejeme, ale neprivedieme do varu, len cca na 90 °C.
Takto necháme 5-7 minút.
Odstavíme a necháme ešte 10 minút lúhovať. Môžeme piť sladené medom, 2x denne.
Vhodný je aj pre diabetikov.
Čakanka získala svoje meno podľa povery, ktorá hovorí, že prekrásna dievčina s modrými očami čakala pri ceste na návrat milého z vojny. Milý nechodil a ona sa trápila. Jej žiaľ ukončili kúzelné víly, ktoré premenili dievčinu na čakanku.
A tak tam čaká dodnes.