korenie svätého Petra, modrý kvet, kávová zelina, čekanka, cigória
Suchšie pasienky, cesty, medze, násypy a rumoviská.
Užívame vo forme čaju na uvedené problémy alebo formou mastí na kožné problémy.
Používa sa vo veľkom aj koreň z čakanky, ktorý dobre vysušený a namletý nahrádzal kávu, po našom cigórku.
Tento nápoj je tiež prospešný zdraviu.
Čakanka bola považovaná za zázračnú bylinu, ktorá vraj prepožičiavala človeku nevídanú krásu, moc a úspech.
Starí Egypťania ju používali na liečenie, ale aj ako zeleninu, ktorú pravidelne jedli pre jej blahodárne účinky.
Taktiež spracúvali koreň ako náhradu kávy.
Čakanka získala svoje meno podľa povery, ktorá hovorí že, prekrásna dievčina s modrými očami čakala pri ceste na návrat milého z vojny.
Milí nechodil a ona sa trápila. Jej žiaľ ukončili kúzelné víly, ktoré premenili dievčinu na čakanku.
A tak tam čaká dodnes.
Táto rozšírená a známa rastlina má vretenovitý, rozkonárený bledožltý koreň,
z ktorého vyrastá v prvom roku prízemná ružica perovito zárezových listov.
V druhom roku vyrastá veľký počet vysokých stoniek s protistojnými sediacimi celistvými listami.
Medonosné modré kvety majú v priemere asi 4cm a tvoria pazušné úbory.
Z celej rastliny tečie horké biele mlieko.
Plod je rebernatá nažka.
Rastlinka vyžaduje dostatok humusu a vlhka. Vysievame v prvej dekáde a je to dvojročná rastlina.
Vysieva sa do hĺbky 3 cm a v 40 cm riadkoch s 10 cm rozostupmi. Staráme sa o ňu odstraňovaním burín.
Korene zbierame až v 9. a 10. mesiaci, listy a vňať obvykle od 7. do 9. mesiaca.
Rastlinka (koreň nakrájaný) sa suší na tmavších miestach v tenkých vrstvách.