BylinKE

Herbár
Mapa
Zdravie
Recepty
Fórum
Obchod

Domáci Sirup na kašeľ z jarných byliniek

čas prípravy: 10 min′

Jarné bylinky sú nám nápomocné aj v tejto dobe, kedy ľudstvo bojuje so závažným respiračným ochorením.
Hlavným príznakom je aj neprijemný kašeľ. Príroda nám ponúka rôzne varianty.
Ja som sa rozhodla pre kombináciu z bylín, ale môžete tento proces výroby sirupu aplikovať aj individuálne na ktorú koľvek z uvedených byliniek.

  • kvet Podbeľu liečivého
  • kvet Prvosienky jarnej
  • kvet Plúcnika lekárskeho
  • hnedý alebo kryštálový cukor 

Na úvod si môžete bylinky umyť a nechať čerstvé bylinky jemne ovädnuť (zamedzíme prípadnému plesneniu).
Do sterilného 7 dl pohára nasypeme na dno cukor a po vrch vrstvíme striedavo s bylinkami.
Dobre potlačíme každú vrstvu. Posledná vrstva musí byť cukor.
Necháme dva dni odležať. Následne dotlačíme vrchnú vrstvu cukru a dosypeme až po vrch.
Dobre uzavreté necháme odstáť na tmavom suchom mieste cca 2 týždne, kým sa cukor úplne neroztopí.
Prefiltrujeme napr. cez gázu a skladujeme v tmavých flaškách najlepšie v chlade.
Užívame 2 až 3x denne jednu čajovú lyžičku. 

Zdroje neodporúčaju tento sirup pre tehotné, dojčiace ženy a malé deti.

 

Informácie na portáli bylinke.sk sú publikované v dobrej viere v ich pravdivosť a aktuálnosť a spravidla tak, ako ich publikovali jednotliví autori. Vydavateľ nemôže zaručiť absolútnu úplnosť, aktuálnosť, správnosť či pravdivosť publikovaných informácií, hoci vždy bude prihliadať k vysokej obsahovej kvalite. Použitie informácií z portálu bylinke.sk je na vlastnú zodpovednosť. Vydavateľ nezodpovedá za akúkoľvek škodu alebo inú ujmu, ktorá by užívateľovi uvedených stránok mohla vzniknúť v dôsledku použitia publikovaných informácií. Vydavateľ ďalej nezodpovedá za obsah internetových stránok tretích strán, na ktoré vedú zo servera bylinke.sk odkazy.
Táto stránka používa na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti súbory cookies. Informácie o používaní našich stránok sú zdieľané so spoločnosťou Google. Používaním týchto webstránok vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookies.
Rozumiem