Pesto je vynikajúca talianska omáčka, ktorá pochádza z časti krajiny nazývanej Janov a vyrába sa prevažne z listov bazalky a kedže u nás bazalka vo volnej prírode nerastie našli sme si skoro rovnocennú náhradu a to medvedí cesnak.
Najčastejšie sa kombinuje s cestovinami tortellini ale pesto je predsa len univerzálnou omáčkou, ktorú môžete kombinovať prakticky s čímkoľvek, najmä čo sa talianskej kuchyne týka. Potrite si ním napríklad toast, hrianku alebo Bruschettu. Môžme ho pridávať do šalátov alebo potierať s ním ryby pred pečením.
V mažiari prelisujte cesnak so soľou, pridajte oriešky a potom medvedí cesnak a vypracujte na jemnú pastu. Parmezán a olivový olej vypracujte v inéj nádobe a všetko spolu zmiešajte. Ak nemáte doma mažiar alebo sa vám nechce, možete použiť ručný mixér. Pesto možete použiť rôznymi spôsobmi.