BylinKE

Herbár
Mapa
Zdravie
Recepty
Fórum
Obchod
Stévia sladká
Vyskytuje sa v mesiacoch:
JAN
FEB
MAR
APR
MÁJ
JÚN
JÚL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Stévia sladká

Stevia rebaudiana

Ľudový názov

sladká tráva, stévia cukrová alebo medové lístky

Výskyt rastliny

Domovinou tejto bylinky sú Paraguaj, Brazília a Amanbayská hornatina. Z Južnej Ameriky bola importovaná do ázijských krajín, kde sa jej výskumu a uvedeniu na trh venovali Japonci, Číňania, Indovia a Kórejci. Časom si našla svoje miesto aj v Európe - v Nemecku, Bulharsku, Rusku, ale aj u nás na Slovensku, rovnako ako v mnohých ďalších krajinách - USA, Thajsko, Vietnam a Filipíny.

Použitie rastliny

  • Reguluje množstvo cukru v krv
  • Podporuje aktivitu pankreasu, lieči diabetes II. typu
  • Chráni pred vysokým krvným tlakom 
  • Podporuje trávenie a podieľa sa na zhutnení svalovej hmoty
  • Vhodná aj na liečbu akné a ekzémov
  • Znižuje chuť na tabak a alkohol 
  • Má proti vírusové a antibakteriálne účinky
  • Napomáha hojeniu rán, zamedzuje tvorbe jaziev 
  • Reguluje tvorbu baktérií v ústnej dutine - obmedzuje tvorbu zubného kazu

Popis rastliny

Stévia je z čeľade astrovité – Asteraceae a dorastá do výšky až pol metra.
Má drobné sýtozelené protistojné lístočky sú kopijovitého tvaru.
Kvietky sú jemné,  biele a vytvárajú koncové okolíky.
Bylinka bola pôvodne jednoročná, ale rôznymi šľachtiteľskými postupmi sa zaradila medzi viacročné.

Pestovanie rastliny

Rastlinke sa dobre darí v nadmorskej výške od 200 do 600 metrov.
Rastie i vo veľmi vlhkej, až bahnitej pôde, ale úspešne sa začala pestovať aj v hornatejších oblastiach.
Časom si zvykla na odlišné podmienky a úspešne sa adaptovala. Vhodná je aj pre pestovanie v bytoch či panelákoch.
Najlepšie sa jej darí v črepníku s rašelinovo-hlinitým substrátom.
Nájdeme jej teplé a svetlé miesto a chránime ju pred priamymi slnečnými lúčmi.

Táto stránka používa na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti súbory cookies. Informácie o používaní našich stránok sú zdieľané so spoločnosťou Google. Používaním týchto webstránok vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookies.
Rozumiem