BylinKE

Herbár
Mapa
Zdravie
Recepty
Fórum
Obchod
Šošovica jedlá
Vyskytuje sa v mesiacoch:
JAN
FEB
MAR
APR
MÁJ
JÚN
JÚL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Šošovica jedlá

Lens culinaris

Výskyt rastliny

Táto strukovina je ľuďom známa už 4000 – 5000 rokov. Pochádza pravdepodobne z Prednej Ázie. V oblasti Stredozemného mora slúžila ako výmenná komodita pri obchodoch. Sťahovaním národov sa rozšírila po celej Európe a Afrike. Veľmi často používaná je v indickej kuchyni. Po ryži je hneď na druhom mieste v tradičnej indickej kuchyni. Naši predkovia jedli šošovicu oveľa viac, v súčasnosti sa táto strukovina bohužiaľ stáva zabudnutá. Na trhu sú u nás dostupné 2 druhy – hnedá a drobná červená šošovica.

Použitie rastliny

  • Má vysoký obsah bielkovín, vitamínov  B a C,  minerálnych látok, hrubej vlákniny 
  • Podporuje tvorbu a obnovu krvi, reguluje hladinu cukru v krvi, podporuje látkovú premenu
  • Napomáha pri chudokrvnosti
  • Vhodná je pri zvýšenom cholesterole, reguluje činnosť čriev
  • Slúži ako prevencia proti srdcovým a rakovinotvorným ochoreniam 
  • Je dôležitá pre zdravie svalov, kostí a zubov 
  • Podporuje tiež funkciu mozgu a nervov

Popis rastliny

Je jednoročná rastlina so vzpriamenou a rozvetvenou stonkou, ktorá je mierne poliehavá.
Na priereze je štvorhranná a ryhovaná. Listy sú párnoperovité a šesťjarmové, skladajú sa z pozdĺžne vajcovitých až čiarkovitých lístkov s kopijovitými prílistkami. Kvety sú malé, bielej alebo jasno modrofialovej farby s bielou strieškou. Plodom je dvojkrídlový struk - sploštený, takmer kosoštvorcový. Obsahuje 1-2 semená diskovitého tvaru.

 

Pestovanie rastliny

Šošovica je rastlina náročná na teplo, pestuje sa v teplých oblastiach. Obľubuje vzdušné, ľahšie, piesočnatohlinité alebo hlinitopiesočnaté pôdy, dobre zásobené vápnikom. Sejeme skoro na jar, najneskôr do konca marca. Sadíme do riadkov, medzera medzi riadkami by mala byť cca 20 až 25 cm.