BylinKE

Herbár
Mapa
Zdravie
Recepty
Fórum
Obchod
Sója fazuľová
Vyskytuje sa v mesiacoch:
JAN
FEB
MAR
APR
MÁJ
JÚN
JÚL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Sója fazuľová

Glycine max

Výskyt rastliny

Sója pochádza zo severnej a strednej Číny. Jej názov pochádza z japonského „Šoju“, čo znamená sójová omáčka. Do Ameriky bola dovezená v roku 1965. Pestuje sa v tropických, subtropických podmienkach, v teplých oblastiach mierneho pásma.

Použitie rastliny

Zo sóje sa vyrábajú rôzne potraviny a produkty napr. sójové mlieko, tofu, omáčky, oleje, mydlá a pod.
Sójové oleje sa využívajú v kozmetike. Sója zlepšuje farbu, pružnosť a štruktúru pleti.

  • Sója obsahuje veľké množstvo bielkovín, vlákniny, železa, vápnika, draslíka, horčíka
  • Účinná je pri vysokom cholesterole
  • Nápomocná pri chorobách srdca, chráni cievy pred sklerózou
  • Chráni pred infarktom a mŕtvicou
  • Má pozitívny vplyv na nervovú sústavu – účinná proti depresiám
  • Osožná aj pri vysokom krvnom tlaku
  • Sója pomáha pri pálení žalúdka, prečisťuje črevá, odstraňuje zápchu, pôsobí preventívne proti hemoroidom
  • Účinná pri ekzémoch
  • Vhodné užívať pri cukrovke a žlčníkových kameňoch
  • Sója zlepšuje hormonálnu činnosť

Popis rastliny

Sója je jednoročná rastlina z čeľade bôbovité.
Z biologického hľadiska patrí medzi strukoviny, avšak finálnym produktom ju zaraďujeme medzi olejniny.
Dorastá od 20 cm do 2 metrov. Koreňový systém pozostáva z hlavného koreňa, z ktorého vyrastajú vedľajšie korene.
Listy sú jednoduché, struky sú rovné, ľahko zakrivené. Dosahujú dĺžku 2 až 7 cm.
Semená sú oválneho tvaru.

Pestovanie rastliny

Slovensko je okrajovou oblasťou pestovania sóje.
Vyžaduje si hlboké, štruktúrne pôdy, bohaté na humus a vápnik.
Sója je teplomilná rastlinka, ktorá je náročná na vlahu.

Táto stránka používa na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti súbory cookies. Informácie o používaní našich stránok sú zdieľané so spoločnosťou Google. Používaním týchto webstránok vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookies.
Rozumiem