Rukola pochádza z Apeninského polostrova. Veľmi často sa používa v talianskej a gréckej kuchyni, no veľmi obľúbenou sa stala už aj u nás.
Rukola patrí do čeľade kapustovité, jej tvar listov pripomína listy púpavy. Chuť je nahorklá a ostrá. Rozoznávame
až 27 druhov.
Je nenáročná na pestovanie, darí sa jej ako burine.
Na pestovanie rukoly si stačí kúpiť semienka, hlinu a črepník. Rukolu dáme na slnečné miesto a po cca 6 týždňoch sa môžete tešiť z prvej úrody. Rukolu sadíme postupne, s odstupom asi desiatich dní až dvoch týždňov. Tak si zabezpečíme vždy čerstvú rukolu počas celého leta. Posledný krát sadíme začiatkom augusta. Začať môžeme už v marci. Obľubuje pôdu bohatú na organické látky a dostatok vlahy. Zbierame listy po 3 až 4 týždňoch od sejby. Na skladovanie je vhodná chladnička, kde vydrží najdlhšie, až 4 dni.
Posledné výsevy robíme začiatkom augusta. Dobre znáša aj nižšie teploty, preto s jej výsevom môžeme začať už v marci. Skorú úrodu si zabezpečíme použitím netkanej textílie, ktorou zakryjeme vysiatu plochu. Podobne ako ostatná listová zelenina, aj pre rukolu, najmä pri pestovaní v lete, je dôležitá závlaha.