BylinKE

Herbár
Mapa
Zdravie
Recepty
Fórum
Obchod
Rajčiak jedlý
Vyskytuje sa v mesiacoch:
JAN
FEB
MAR
APR
MÁJ
JÚN
JÚL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Rajčiak jedlý

Solanum lycopersicum

Ľudový názov

rajčiak, rajčina, paradajka

Výskyt rastliny

Pôvod rajčiaka je v horách Strednej a Južnej Ameriky, v roku 1498 ho do Európy doviezol Krištof Kolumbus. Spočiatku bol pokladaný za okrasnú rastlinu. Pestuje sa po celom svete, hlavne v miernych a subtropických oblastiach. Potrebuje kvalitnú pôdu bohatú na živiny.

Použitie rastliny

  • Paradajka obsahuje vitamíny B1, B2, B6, niacín, C, E, kyselinu listovú, provitamín A, minerálne látky draslík, horčík, fosfor, železo
  • Paradajky pomáhajú proti skleróze 
  • Posilňujú kapiláry a majú antioxidačné účinky 
  • Rastlinky posilňujú imunitný systém, znižujú obsah cholesterolu v krvi, slúžia aj ako prevencia pred rakovinou kože, prsníka, prostaty a žalúdka 
  • Je prevenciou proti ateroskleróze a srdcovým ochoreniam 
  • Zvyšujú činnosť pečene, čím sa vyplavujú toxíny z tela, zlepšujú trávenie a močenie
  • Znižujú únavu, spomaľujú starnutie a má mierne afrodiziakálne účinky

Popis rastliny

Rajčiak patrí do čeľade ľuľkovité. Je jednoročná, dvojročná alebo trvalá rastlina. Stonky sú zelenej farby, dosahujú výšku až 4 m, majú jemné chĺpky. Listy sú neusporiadané, nepárne a prerušované. Ich okraje bývajú ozubené alebo vrúbkované. Kvietky sú žltej farby. Plody sú najčastejšie červené a guľatého tvaru.

Pestovanie rastliny

U nás sa pestuje v záhradkách, najmä v teplejších oblastiach a územiach s úrodnou pôdou. Pestuje sa v rôznych odrodách. 

Najskôr vypestujeme priesady zo semien. Najčastejšie koncom februára, začiatkom marca. Následne ich rozsadíme, či už do pareniska alebo do kvetináčov. Rastlinky by mali mať medzi sebou aspoň 10 cm medzery. Priesady potrebujú dostatok tepla a svetla. Nezabúdame na zavlažovanie.

Táto stránka používa na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti súbory cookies. Informácie o používaní našich stránok sú zdieľané so spoločnosťou Google. Používaním týchto webstránok vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookies.
Rozumiem