Mrlík
Pôvodne pochádza z Čile, Peru či Bolívie. Tam si ju obyvatelia domestikovali už pred 5000 rokmi. Pestovali ju aj Inkovia v oblasti dnešnej Južnej Ameriky až Mexika.
Quinoa predstavuje v jazyku Inkov „matka zrno“. Mrlík patrí medzi prastaré rastliny a v súčasnosti ho máme
za alternatívnu plodinu. Nazívame ju aj superpotravinou budúcnosti.
Quinoa, je podobná ako pšeno alebo amarant.
V kuchyni ma obrovské uplatne:
Quinoa je jednoročka, ktorá býva vysoká od 1 do 2 metrov. Stonka je vzpriamená, rozvetvená alebo nevetvená.
Mladé rastliny sú zelené, potom s dozrievaním sa menía na žlté, fialové a červené. Kvety môžu byť obojpohlavé,
ako aj samčie alebo len samičie a sú opeľovanie vetrom. Malinké kvety v klbkách sú usporiadané do zväzkou,
ktoré tvoriaí hroznovité okvetie. Plod je nažka obalená okvetím. Semeno je oblé, veľké 1 až 2,6 mm.
Mrlík čílsky oblubuje aj na neúrodne pôdy či piesočnaté až hlinitopiesočnaté pôdy.
Vysievať by sa mala v apríli, aby pôda dosiahla teplotu okolo 6 – 8°C do
hĺbky 1 – 1,5 centimetra, medzeru medzi riadkami treba dodržať o šírke 12, 25 alebo 50 centimetrov.
Netreba prihnojovať, treba ho ale zbavovať buriny plením.