Hadomor španielsky
Je pestovaná hojne vo Francúzsku, Belgicku, Taliansku a v Nemecku. Pochádza z Ázie a Európy. Rastie aj divoko na vlhkejších lúkach a v lesoch, vo vápenatej pôde až do podhorských nadmorských výšok.
Ľudový názov je odvodený od tradície použitia ako prostriedok proti poštípaniu hadom.
Čierny koreň je ľahko stráviteľný a veľmi zdravý. Mal by sa častejšie objavovať na našom stole, hlavne v zimných mesiacoch, kedy podporí imunitu. Je vhodný aj do polievok, omáčok, na vyprážanie, ale aj za surova a do šalátov.
Je z čeľade čakankovitých. Trvalka, ktorá dorastá do výšky až 1 meter. Má žlté kvety a elipsovité listy.
Plody sú centimetrové nažky. Zbierame sa koreň, ktorý rastie až do 30 – 40 cm dĺžky, s hrúbkou asi 2 cm.
Koreň je čierny a pripomína petržlen. Vnútri je okrem chutnej dužiny aj biela lepkavá tekutina.
Pred konzumáciou ošúpeme ako klasickú koreňovú zeleninu.
Čierny koreň sa dá pekne dopestovať v záhradke. Je to nenáročná a mrazuvzdorná zelenina.
Semená vysievame skoro na jar do riadkov na vzdialenosť 25 až 40 centimetrov.
Aby korene dobre rástli, potrebujú spracovanú hlbokú pôdu, najvhodnejšia je hlinitopiesočnatá.
Nesmie však byť čerstvo hnojená. Po vyklíčení sa musia rozdeliť na vzdialenosť 5 až 8 cm.
O rastlinu sa treba starať, tak ako napríklad o mrkvu, čiže odburiňovať a kypriť.
Korene zbierame v októbri až novembri. Zbierať treba opatrne, lebo korene sa ľahko lámu.
Použite rýľovacie vidly.