Cibuľa
Povôd cibule sa odhaduje na prednú Áziu. Neskôr ju Rimania priniesli do Európy.
Účinnými látkami cibule sú silice, ale obsahuje aj cukry, proteíny, vitamíny A, S-komplex, C a D, fytoncidy, zinok, slizové a pektínové látky. Slzotvornú reakciu vyvolávajú rôzne obsahové látky, tá najdôležitejšia je propiónaldehyd.
Cesnak cibuľový má priamu stonku, vysokú 30 až 50 cm. Listy sú čiarkovité, zahrotené a kratšie ako stonka.
Zelenenkasté kvety sa vyvíjajú v bohatom okolíku, do guľovitého tvaru.
Pri niektorých odrodách rastú na stopkách kvetov aj pacibuľky. Plody cibule sú guľaté lobolky.
Cibuľa a jej odrody kvitnú v druhom, iné až v treťom roku po vysiatí.
Cibuľu je možné pestovať zo semien a alebo zo sadzačky.
Semeno vysievame zavčasu na jar, do hĺbky 1 – 1,5 cm, v riadkoch vzdialených od seba 20 cm. V prvom roku sa zo semienok vyvíjajú rastliny s malými cibuľkami.
Po zaschnutí vňate sa cibuľa vyberie zo zeme, zbaví sa zvyškov stonky
a nechávame ju vysušiť na suchom tmavom mieste.
Zo sadzačky cibule sa vyvinú rastliny s vňaťou a veľkými cibuľami.