čaj
Čajovník sa pestuje v juhovýchodnej Číne, Vietname, Indii a na Barme. Čajovník dobre znáša klimatické podmienky. Miesta výskytu sú trópy, subtrópy a teplé krajiny mierneho pásma na celom svete.
Druh čajovníka Camellia sinensis sa spracúva v princípe dvoma druhmi procesov.
Je to zelený čaj a čierny čaj.
Zelený čaj
Listy sa mechanicky narušia, ale oxidácia je rýchlo ukončená pôsobením tepla. V Číne sa využíva sušenie na pare a v Japonsku skôr sušia čaj na slnku alebo horkým vzduchom. Celková dĺžka spracovania je vo finále jeden až dva dni po zbere.
Proces spracovania:
Čierny čaj –(červený čaj názov sa používa v Číne)
Listy sa mechanicky narušia, oxidácia sa nechá úplne prebehnúť. Celková dĺžka spracovania je vo finále týždeň a viac. Dôležitý rozdiel je medzi tradičným ručným spracovaním a plne mechanizovanou výrobnou metódou.
Proces spracovania:
Ďalšími druhmi čajovníka sú:
Oolong - Ak hľadáte niečo medzi zeleným a čiernym čajom vyskúšajte niektorý z druhov Oolongu. Ochucujú sa rôznymi druhmy kvetov napr. orchideou, osmanthom…
Pu-erh - Je dvojnásobne oxidovaný čaj, odležaný po dobu niekoľkých rokov pričom platí, že čím je pu-erh starší, tým je viac cenený. Má plnú a zemitú chuť.
Biely čaj - Vyrába sa z pupeňov a horných lístkov, na zber sú vhodné najmladšie lístky pokryté striebornými chĺpkami. Neprechádzajú mechanickým spracovaním ani oxidáciou. Je to ojedinelý čaj len pre labužníkov.
Čajovník je vždyzelený ker z rodu čajovník a z čeľade čajovníkovité. Jeho listy poskytujú čaj, ktorý obsahuje 2,5% kofeínu. Rastlina sa pestuje ako ker alebo strom na plantážach. Listy majú rôzne veľkosti, krátke stonky, biele kvety (podobajú sa kvetom čerešne), plody sa podobajú orechom. Listy čajovníku sú dlhé 3 až 25 cm. Na spodnej strane listov sú jemné chĺpky.
Rastline sa najlepšie darí v v tropickom pásme a v monzúnovom klimate. Vysádzame na kyslé pôdy, od hladiny mora až po nadmorské výšky okolo 2500 m. Je možné ju pestovať aj doma, ale treba rastlinku chrániť pred mrazmi. Dokonca ju vieme pestovať ako bonsaj. Veľmi podstatná je dostatočná vlhkosť!