čučoriedka
Kyslé pôdy, horské skalnaté úbočia, podrast ihličnatých a bukových lesov.
Pôsobí sťahujúco a protizápalovo. Hlavné využitie má ako pomocník pri detských hnačkách, pri črevných ochoreniach dospelých spojených s hnačkou, pri liečbe cukrovky, zápaloch močového mechúra a močových ciest, zápaloch hrdla, niektorých kožných ochoreniach. Spomaluje proces starnutia a posilňuje imunitu. Používa sa aj ako ovocie do džúsov, džemov, sirupov.
Je to rozkonárený krík dorastajúci až do výšky 50 cm, ktorý má na konárikoch opadavé striedavé, krátkostopkaté, vajcovité, kožovité listy. Z pazúch listov vyrastajú obojpohlavné krátkostopkaté ovisnuté kvety s ružovou guľatou korunou. Mnohosemenné plody sú čierne so sivomodrým voskovým povlakom. Sú guľaté, mierne sploštené a veľmi chutné bolule.
Čučoriedky potrebujú kyslú (rašelinovú) zeminu a polotieň. Sadia sa do jamy vystlanej rašelinou. Po zasadení pôdu mulčujeme pilinami. Výhonky sa sami rozvetvujú. Kvety sa objavujú až druhý rok, tie výhonky skoro na jar skrátime. Po 3 až 4 rokoch je potrebné ker postupne zmladzovať.