BylinKE

Herbár
Mapa
Zdravie
Recepty
Fórum
Obchod
Breza previsnutá
Vyskytuje sa v mesiacoch:
JAN
FEB
MAR
APR
MÁJ
JÚN
JÚL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Breza previsnutá

Betula pendula

Ľudový názov

briezka

Výskyt rastliny

Svetlé miesta, nížiny, chladnejšie prostredie, lesíky.

Použitie rastliny

Breza sa využíva na pomoc pri chorobách vylučovacích orgánov, reumatizme a dne, žalúdočných a črevných ťažkostiach, hemoroidoch. V kozmetike ako šampón a dermatológii proti vyrážkam.

Popis rastliny

Strom so štíhlym kmeňom, vysoký asi 20 m, s výrazne bielou kôrou, ktorá sa po praskaní odlupuje v priečnych pásikoch. Prevísajúce mladé konáre pokrývajú bradavičnaté žliazky. Striedavé listy sú dlhostopkaté, so srdcovito vajcovitou, pílkatou čepeľou, na líci so sýtozelenou, na rube svetlejšou farbou. Kvety sú prevísajúce jahňady. Plod je jednosemenný a je to krídlatá nažka.

Pestovanie rastliny

Breza portrebuje slnečné stanovište a vlhkú piesčitú pôdu. Semienka potrebujú stratifikovať a to prírodne alebo umelo. Ak umelo, tak ich vložíme na 1 deň do vody a následne na 2 až 3 mesiace do chladničky. Ak prírodne, vysejeme ich na jeseň. Zľahka sa nasypú na substrát na stanovisko. Rastlinu je lepšie si predpestovať. Pri množení z odrezkov drevnaté prútiky napicháme do ľahkej, priepustnej a vzdušnej pôdy. Zbierajú sa listy 2 mesiace po rozvinutí. Sušíme ich na vzdušnom mieste jednotlivo.

 

 

 

Informácie na portáli bylinke.sk sú publikované v dobrej viere v ich pravdivosť a aktuálnosť a spravidla tak, ako ich publikovali jednotliví autori. Vydavateľ nemôže zaručiť absolútnu úplnosť, aktuálnosť, správnosť či pravdivosť publikovaných informácií, hoci vždy bude prihliadať k vysokej obsahovej kvalite. Použitie informácií z portálu bylinke.sk je na vlastnú zodpovednosť. Vydavateľ nezodpovedá za akúkoľvek škodu alebo inú ujmu, ktorá by užívateľovi uvedených stránok mohla vzniknúť v dôsledku použitia publikovaných informácií. Vydavateľ ďalej nezodpovedá za obsah internetových stránok tretích strán, na ktoré vedú zo servera bylinke.sk odkazy.
Táto stránka používa na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti súbory cookies. Informácie o používaní našich stránok sú zdieľané so spoločnosťou Google. Používaním týchto webstránok vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookies.
Rozumiem