BylinKE

Herbár
Mapa
Zdravie
Recepty
Fórum
Obchod
Blen čierny
Vyskytuje sa v mesiacoch:
JAN
FEB
MAR
APR
MÁJ
JÚN
JÚL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Blen čierny

Hyoscyamus niger

Ľudový názov

blen

Výskyt rastliny

Suché a teplé miesta, rumoviská, vidiek, málo frekventované cesty, do 500 m.n.m.

Použitie rastliny

Obsahuje prudko jedovaté alkaloidy (hyoscyamín, potom atropín a skopolamín). Tie pôsobia na ústrednú nervovú sústavu. Preto ich predpisuje výlučne lekár, a to najmä ako prostriedok proti astme, na potlačenie pohybového (motorického) nepokoja, pri stareckej trasľavosti a rozličných kŕčoch. Pomáha pri bolestiach reumy.

Popis rastliny

Bylina vysoká 30-80 cm má listy tupo laločnaté, v obryse vajcovité až objímavé. Kvety sú pomerne veľké, žlté, sedia v pazuchách listov, fialovo žilkované, so žlaznatochlpatým kalichom zakončeným niekoľkými zubmi. Plod je viacsemenná viečkatá tobolka. Rastlina omamne páchne.

Pestovanie rastliny

List a vňať zbierame v 7. až 8. mesiaci a sušia sa do 40 °C v tieni. Semená sa zbierajú v 9. mesiaci. Je viazaný na suché a teplé miesta. Semená namáčame na 1 deň do vody (plávajúce vyradíme) a zasejeme na stanovisko v 5. mesiaci. Niekedy klíči až o rok.

 

 

 

Informácie na portáli bylinke.sk sú publikované v dobrej viere v ich pravdivosť a aktuálnosť a spravidla tak, ako ich publikovali jednotliví autori. Vydavateľ nemôže zaručiť absolútnu úplnosť, aktuálnosť, správnosť či pravdivosť publikovaných informácií, hoci vždy bude prihliadať k vysokej obsahovej kvalite. Použitie informácií z portálu bylinke.sk je na vlastnú zodpovednosť. Vydavateľ nezodpovedá za akúkoľvek škodu alebo inú ujmu, ktorá by užívateľovi uvedených stránok mohla vzniknúť v dôsledku použitia publikovaných informácií. Vydavateľ ďalej nezodpovedá za obsah internetových stránok tretích strán, na ktoré vedú zo servera bylinke.sk odkazy.
Táto stránka používa na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti súbory cookies. Informácie o používaní našich stránok sú zdieľané so spoločnosťou Google. Používaním týchto webstránok vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookies.
Rozumiem