Pre odvážnejších cukrárov sme si pripravili recept Levanduľové makarónky.
Makarónky pochádzajú originálne z rúk talianskej cukrárky, avšak preslávili sa vo Francúzsku.
Do Francúzska sa totiž dostali spolu s cukrárkou, ktorá sa vtedy vydala za kráľa Henryho II.
A odvtedy Francúzko žije makarónkami všetkých príchutí a farieb.
Jedno však ostáva vždy nemenné, a to základné suroviny - vaječné bielka, mandľová múka a cukor.
Čo potrebujeme?
Na cesto:
- 160 g práškového cukru
- 115 g mandľovej múky
- 100 g vaječných bielkov ( pripadá na cca 3 vajíčka strednej veľkosti)
- 50 g kryštálový cukor
- 1 kvapka potravinárskeho farbiva fialovej farby (nie je nutné)
Na plnku:
- 170 g bielej čokolády
- 80 g smotanového krému (nesladeného)
- 1 kvapka jedlého esenciálneho oleja z levandule
- Kvietky levandule
Ako postupovať?
- Zmiešajte práškový cukor s mandľovou múkou.
- V miske vyšľahajte vaječné bielka so štipkou soli až do spenenia. Postupne pridávajte kryštálový cukor.
V prípade potreby na záver pridajte aj fialové potravinárske farbivo.
- Do peny postupne pridávajte mix z mandľovej múky a cukru. Konzistencia cesta je veľmi dôležitá.
Nemalo by byť príliš husté, ani príliš riedke.
- Pripravené cesto vlejte do silikónovej formy.
Ak chcete, aby makarónky vyzerali ako pravé, ideálne je mať silikónovú formu na makarónky.
Dajte si pozor, aby v silikónovej forme po vliatí cesta nevznikali bubliny.
- Ako overenie či cestíčko bude dobré, nechajte ho v silikónovej forme na 20 minút.
Ak je pripravené dobre, mala by sa na ňom vytvoriť tenká nelepkavá vrstva.
- Medzičasom pripravte rúru na 130 stupňov a v správny čas vložte silikónovú formu s makarónkami do rúry.
Pečte 15 minút.
- Makarónky sú hotové, keď je povrch tvrdý. Vyberte ich z rúry a nechajte vychladnúť.
- Na prípravu plnky zmiešajte smotanový krém s levanduľovými kvietkami a spoločne ich varte.
- Po chvíli pridajte levanduľový jedlý esenciálny olej.
- Ako poslednú pridajte varom rozpustenú bielu čokoládu.
- Miešajte až do krémovej konzistencie a nechajte vychladnúť po 2-3 hodiny.
- Po 2-3 hodinách vyberte masu, opäť ju prevarte, no len do takej teploty, aby ste krém mohli vliať do plastového vrecúška na zdobenie.
- Vrecúškom na zdobenie pokryte celú vrchnú časť makaróniek a následne položte druhú časť makaróniek navrch.
- Uchovávajte v chlade až do servírovania.
Dobrú chuť...
Pôvodný recept nájdete tu.