BylinKE

Herbár
Mapa
Zdravie
Recepty
Fórum
Obchod

Levanduľové makarónky

Pre odvážnejších cukrárov sme si pripravili recept Levanduľové makarónky.
Makarónky pochádzajú originálne z rúk talianskej cukrárky, avšak preslávili sa vo Francúzsku.
Do Francúzska sa totiž dostali spolu s cukrárkou, ktorá sa vtedy vydala za kráľa Henryho II.
A odvtedy Francúzko žije makarónkami všetkých príchutí a farieb.
Jedno však ostáva vždy nemenné, a to základné suroviny - vaječné bielka, mandľová múka a cukor. 

 

Čo potrebujeme?

Na cesto:

  • 160 g práškového cukru
  • 115 g mandľovej múky
  • 100 g vaječných bielkov ( pripadá na cca 3 vajíčka strednej veľkosti)
  • 50 g kryštálový cukor
  • 1 kvapka potravinárskeho farbiva fialovej farby (nie je nutné)

 

Na plnku:

  • 170 g bielej čokolády
  • 80 g smotanového krému (nesladeného)
  • 1 kvapka jedlého esenciálneho oleja z levandule
  • Kvietky levandule

 

Ako postupovať?

  1. Zmiešajte práškový cukor s mandľovou múkou.
  2. V miske vyšľahajte vaječné bielka so štipkou soli až do spenenia. Postupne pridávajte kryštálový cukor.
    V prípade potreby na záver pridajte aj fialové potravinárske farbivo.
  3. Do peny postupne pridávajte mix z mandľovej múky a cukru. Konzistencia cesta je veľmi dôležitá.
    Nemalo by byť príliš husté, ani príliš riedke.
  4. Pripravené cesto vlejte do silikónovej formy.
    Ak chcete, aby makarónky vyzerali ako pravé, ideálne je mať silikónovú formu na makarónky.
    Dajte si pozor, aby v silikónovej forme po vliatí cesta nevznikali bubliny. 
  5. Ako overenie či cestíčko bude dobré, nechajte ho v silikónovej forme na 20 minút.
    Ak je pripravené dobre, mala by sa na ňom vytvoriť tenká nelepkavá vrstva.
  6. Medzičasom pripravte rúru na 130 stupňov a v správny čas vložte silikónovú formu s makarónkami do rúry.
    Pečte 15 minút.
  7. Makarónky sú hotové, keď je povrch tvrdý. Vyberte ich z rúry a nechajte vychladnúť.
  8. Na prípravu plnky zmiešajte smotanový krém s levanduľovými kvietkami a spoločne ich varte.
  9. Po chvíli pridajte levanduľový jedlý esenciálny olej.
  10. Ako poslednú pridajte varom rozpustenú bielu čokoládu.
  11. Miešajte až do krémovej konzistencie a nechajte vychladnúť po 2-3 hodiny.
  12. Po 2-3 hodinách vyberte masu, opäť ju prevarte, no len do takej teploty, aby ste krém mohli vliať do plastového vrecúška na zdobenie.
  13. Vrecúškom na zdobenie pokryte celú vrchnú časť makaróniek a následne položte druhú časť makaróniek navrch.
  14. Uchovávajte v chlade až do servírovania.

Dobrú chuť...

Pôvodný recept nájdete tu.

Informácie na portáli bylinke.sk sú publikované v dobrej viere v ich pravdivosť a aktuálnosť a spravidla tak, ako ich publikovali jednotliví autori. Vydavateľ nemôže zaručiť absolútnu úplnosť, aktuálnosť, správnosť či pravdivosť publikovaných informácií, hoci vždy bude prihliadať k vysokej obsahovej kvalite. Použitie informácií z portálu bylinke.sk je na vlastnú zodpovednosť. Vydavateľ nezodpovedá za akúkoľvek škodu alebo inú ujmu, ktorá by užívateľovi uvedených stránok mohla vzniknúť v dôsledku použitia publikovaných informácií. Vydavateľ ďalej nezodpovedá za obsah internetových stránok tretích strán, na ktoré vedú zo servera bylinke.sk odkazy.
Táto stránka používa na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti súbory cookies. Informácie o používaní našich stránok sú zdieľané so spoločnosťou Google. Používaním týchto webstránok vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookies.
Rozumiem