BylinKE

Herbár
Mapa
Zdravie
Recepty
Fórum
Obchod

Mätovo čokoládový koláč s kandizovanými sedmokráskami

čas prípravy: 25′

S mojou maminkou sme sa rozhodli, že spravíme radosť deťom v Materskej škôlke kde pracuje a ešte ich aj niečo naučíme. Tak vznikol tento jednoduchý a chutný koláčik. Čokoláda potešila a nalákala deti a vďaka sedmokráskam sme sa porozprávali aj o prírode a o jedlých kvetoch.

Deti najskôr neverili, že sa kvietky dajú jesť, ale keď vyskúšali biele, v cukre obalené sedmokrásky, boli milo prekvapené ako sa rozplývajú na jazyku :)

Koláč

Ingrediencie:

  • 4 ks vajíčok
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g masla
  • 250 g tmavej čokolády
  • 2 PL polohrubej múky
  • 1 štipka prášku do pečiva
  • tuk na vymastenie
  • múka na vysypanie

Príprava:

Čokoládu nelámeme, dáme do misy, postavíme nad teplý vodný kúpeľ. Na miernom ohni pomaly rozpustíme a do tekutej čokolády zamiešame maslo. Vajcia rozdelíme, žĺtky vyšľaháme do penista s cukrom. Do žĺtkovej peny opatrne zamiešame múku a prášok do pečiva. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý spolu s vyhladnutou tekutou čokoládou zapracujeme do cesta.

Cesto prelejeme do vymastenej a vysypanej formy. Pečieme približne 40 minút na 180 °C. Po upečení dáme vychladnúť a polejeme rozpustenou mätovo-čokoládovou polevou.

 

Mätovo-čokoládová poleva

Mätová čokoláda je špecifická predovšetkým svojou arómou, do ovzdušia uvoľňuje veľmi výraznú sladkú vôňu.

Ingrediencie:

  • 200 g 70 % čokolády,
  • 1l mlieka, 1 vanilkový struk
  • 2 PL kryštálového cukru
  • listy mäty

Príprava:

Čokoládu nasekáme. Mlieko s vanilkovou dreňou a listami mäty prevaríme a rozpustíme čokoládu. Listy precedíme a polejeme pripravený koláč.

 

Kandizované Sedmokrásky

Jedlé kvety sa kandizujú už po stáročia. Tento spôsob úpravy zakonzervuje krásu aj chuť rastliny a je to vhodná ozdoba do šalátov a na všetky druhy dezertov.

Ingrediencie:

  • 1 bielok z čerstvého vajíčka
  • jemný krupicový alebo práškový cukor na obalenie
  • nový čistý štetec

Príprava:

Kvietky natrháme aj so stopkami, aby sme ich neskôr mali začo prichytiť. Jemne ich umyjeme a necháme usušiť na papierovej utierke. Potom štetcom jemne nanášame bielko na okvetné lupienky a následne namáčame do cukru. Necháme usušiť poprípade proces opakujeme.

Dobrú chuť!

Informácie na portáli bylinke.sk sú publikované v dobrej viere v ich pravdivosť a aktuálnosť a spravidla tak, ako ich publikovali jednotliví autori. Vydavateľ nemôže zaručiť absolútnu úplnosť, aktuálnosť, správnosť či pravdivosť publikovaných informácií, hoci vždy bude prihliadať k vysokej obsahovej kvalite. Použitie informácií z portálu bylinke.sk je na vlastnú zodpovednosť. Vydavateľ nezodpovedá za akúkoľvek škodu alebo inú ujmu, ktorá by užívateľovi uvedených stránok mohla vzniknúť v dôsledku použitia publikovaných informácií. Vydavateľ ďalej nezodpovedá za obsah internetových stránok tretích strán, na ktoré vedú zo servera bylinke.sk odkazy.