BylinKE

Herbár
Mapa
Zdravie
Recepty
Fórum
Obchod
Kapusta obyčajná
Vyskytuje sa v mesiacoch:
JAN
FEB
MAR
APR
MÁJ
JÚN
JÚL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Kapusta obyčajná

Brassica oleracea

Výskyt rastliny

Kapusta pôvodne pochádza z prímorskej západnej Európy a zo Stredomoria. Hlávková kapusta je z 11. storočia dovezená z Kyjevskej Rusi. Pestovali ju už starovekí Gréci a Rimania na poliach alebo záhradách, tak isto ako aj dnes my. Vypestujeme ju na jar zo semien, ktoré sa potom presadia na trvalé stanovište.

Použitie rastliny

  • Má vysoký obsah vitamínu C
  • Prospieva pri chorobách a poruchách močového a tráviaceho traktu, prečisťuje ich
  • Je dobrá na osteoporózu pre jej vysoký obsah vápnika
  • Vyháňa parazity a uvoľňuje nadúvanie
  • Urýchľuje hojenie vredov, dvanástnika a žalúdka
  • ženám pomáha pri mastitíde (zápal prsníka pri dojčení)
  • podporuje tvorbu krvi a znižuje hladinu cukru, preto sa odporúča cukrovkárom nalačno za hrsť skonzumovať
  • zvonka priaznivo pôsobí pri hojení kožných vredov, ekzémov, rôznych poraneniach kože, vyrážok a popálenín
  • taktiež pomáha pri bolestiach hlavy a na účinky predávkovania alkoholom
  • Čerstvá kapustová šťava, zmiešaná s bielym vínom v pomere 2:1,
    sa kvapká vlažná do ucha pri slabnúcom sluchu a hluchote. 

Popis rastliny

Kapusta je hlavným zástupcom takzvanej hlúbovej zeleniny. Okrem kapusty divej doň patria rôzne známe pestované druhy ako hlávková kapusta, kely, brokolica, karfiol a kaleráb. Je pôvodne dvojročná až trvácna bylina s tenkým koreňom. Má krásne žlté kvety, ktoré sú bohatou pastvou pre včely. Plodmi sú šešule s jemne sieťkovanými a guľatými semenami. Morfologicky je variabilná, čiže máva rôzne tvary.

Pestovanie rastliny

Pestuje sa na poliach alebo záhradách, kde sa zo semien na jar vypestujú priesady a následne sa presádzajú na trvalé stanovištia a tu rastú až do jesene. Pri zníženej teplote vydržia hlávky uskladnené celú zimu a stále sa považujú za čerstvú zeleninu alebo sa z nej vytlačí šťava. Ak chceme zachovať dietické a liečebné látky, volíme úpravu kvasením.